E-mail Updates
RSS

The velodrome timber ceiling

Velodrome timber ceiling in place
Published:  01 July, 2010

The timber ceiling has been lifted into place at the London 2012 Olympics velodrome.

Specialist joinery company Wood Newton completed the prefabricated ceiling project, which involves more than 1,000 exposed panels lifted into place to sit on top of the venue’s steel cable-net roof structure.

The striking roof covers an area of 13,500m2 and is about half the weight of any other covered velodrome.

“Having the velodrome timber ceiling in place is another glimpse of the striking design and attention to detail that have gone into delivering this highly sustainable venue,” said Olympic Delivery Authority chief executive David Higgins.

The roof completion makes the building weathertight and allows work to continue inside the venue in preparation for the cycling track to be installed in the autumn.